خوشبختانه اکثر فرایندهای ذکر شده، آنلاین شدهاند. برای آشنایی با فرایندهای جدید، لطفا مطلب راهنمای خروج از کشور به صورت اینترنتی را ملاحظه بفرمائید.
دقیقا یک هفته از زمانی که درخواستم برای شرکت در مدرسه تابستانه کمپانی ولفرم قبول شده می گذرد و از آن روز به شدت درگیر کارهای اداری مربوط به آن بودم. متاسفانه کاغذبازی های ادارجات، واقعا دست و پا گیر و غیرشفاف است. برای کمک به دوستانی که مانند من ممکن است به سیستم اداری آشنا نباشند، اتفاقاتی که برای خودم رخ داد را مینویسم، شاید کمک کرد شما کمتر سختی تحمل کنید. باید عرض کنم که تمامی این تجربیات برای دانشجویی مشمول سربازی، در حال تحصیل، دارای ثبت نام در ترم جاری (چه تابستان چه عادی)، در سنوات مجاز، با پاسپورت تاریخ گذشته، به قصد سفر علمی میباشد. اگر شرایط شما متفاوت است احتمالا مسیر لازم هم مقداری تغییر میکند. اما اگر اطلاعی داشته باشم سعی میکنم به آن اشاره کنم.
در اولین قدم، فرم درخواست خروج از کشور را از آموزش دانشگاه دریافت کرده و مشخصات خود را در آن وارد میکنید.[فرم درخواست خروج از کشور دانشگاه شریف جهت آشنایی] توجه کنید که در بعضی دانشگاه ها، طبق مصوبهای، حداکثر زمان خروج از کشور، در حین تحصیل و دارای ثبتنامی، ۱۰ روز میباشد. اما خیالتان راحت باشد، هیچ کس به آن اهمیتی نمیدهد. :)) با خیال راحت تاریخ سفر را یک روز زودتر از رفت و یک روز دیرتر از برگشت وارد کنید تا بعدا مشکلی پیش نیاید. کسی هم احتمالا شما را در مورد طول سفر بازخواست نخواهد کرد. (البته مدت کل سفر هم نباید بیشتر از ۳۰ روز شود) بعد از تکمیل مشخصات خود، مسئول آموزش دانشکده باید با درخواست شما موافقت کند. اگر به شما گفتند که مسئولش نیست و بعدا بیا، با پافشاری میتوانید از یک مرجع بالاتر، مانند رئیس دانشکده هم امضای «از طرف» بگیرید.
اگر در زمان سفر، در ترم جاری ثبت نام کردهاید، نیاز به موافقت تمامی اساتید دروس خود دارید. حتی استاد درس «دانش خانواده» (که کلاس هم ندارد) باید خروج شما و عدم حضورتان در کلاس را تایید کند. در این خصوص، باید نامهای از استاد درس خود بگیرید که غیبت شما در آن بازه زمانی را بلامانع توصیف میکند. توجه کنید که اگر کارآموزی هم دارید، لازم است یا مدت دوره را قبل از سفر به پایان ببرید، یا از مسئول کارآموزی خود نامهای خطاب به اداره پذیرش و نظام وظیفه دانشگاه دریافت کنید که تایید کند خروج شما بلامانع است و خللی به دوره کارآموزی وارد نمیکند. ضمنا مسئول آموزش دانشکده هم باید این نامه را «پاراف» کند. (بنویسد مورد تایید است و مهر بزند.) سپس با تمامی این نامهها و فرم، به اداره پذیرش و نظام وظیفه دانشگاه خود مراجعه کنید. آن اداره با تایید وضعیت شما، فرمتان را به رئیس اداره اموزش کل دانشگاه ارجاع میکند تا او هم آن را امضا کند. با توجه به روال معمول اداری این روند ممکن است دو روز کاری طول بکشد. اگر عجله دارید خودتان هم میتوانید پیگیر فرم خود شوید. به مسئول اداره نظام وظیفه مرتبا سر بزنید و اگر گفتند که فرم شما منتظر امضای رئیس است، بدون سر و صدا به دفتر رئیس بروید و بگویید برای انجام کارهای خود کمی عجله دارید تا همانجا نامه شما را امضا و مهر کند. آن را دوباره به مسئول نظام وظیفه برگردانید تا فرم را بگیرد و به جای آن به شما معرفینامهای بدهد. به همراه این معرفی نامه به اموردانشجویی وزارت علوم (واقع در این مکان) مراجعه کنید. به محض ورود، نگهبان را در مرکز ساختمان میبینید، شما را کمک خواهد کرد. اما تا جایی که من به خاطر دارم، طبقهی سوم، اطاق ۳۳۸، آقای آقامیری باید نامهی شما را مهر و امضا کنند. اگر ایشان نبودند به اطاق ۳۲۶ مراجعه کنید.
با داشتن این امضا میتوانید به سازمان وظیفه عمومی (در این مکان) بروید تا اجازه خروج از کشور بگیرید. توجه کنید که بعد از ساعت ۱۲ امکان ورود ندارید و جهت جلوگیری از برخورد به ازدحام جمعیت بهتر است اول وقت اداری مراجعه کنید. شناسنامه، کارت ملی و معرفی نامه را حتما همراه خود داشته باشد. با ورود به سالن اولیه، تعدادی صف موازی هم را خواهید دید که هرکدام مربوط به کاریست. در صف «خروج از کشور» قرار بگیرید، کارت ملی خود را نشان داده و برگهای جهت ورود به بخش اداری دریافت میکنید. (احتمالا روی برگه نوشته به سالن ۳ مراجعه کنید.) این برگه و کارت ملی خود را به سربازی که در کنار همین صف ها قرار دارد نشان دهید تا اجازه بدهد به بخش اداری بروید. (واقعا چقدر مسخره :|) بخش اداری واقع در ساختمانی جداگانه در فاصلهای تقریبا ۱۰۰ متری از همان ساختمان قرار دارد. در سالن سه نوبت بگیرید، و منتظر بمانید تا شما را بخواهند. باید بازگشت خود را در طول مدت درج شده تضمین کنید. برای این تضمین دو راه پیش رویتان است: ودیعه و ضمانتنامه. در صورت انتخاب ودیعه، به موسسهی قوامین در محوطهی سازمان ارجاع داده میشوید.
ودیعه برای خروج از کشور به قصد علمی ۸ میلیون تومان است. (البته این رقم اخیرا تغییر کرده. سابقا ۵ میلیون تومان بود. اما هنوز در سایت و خبرها این عدد اصلاح نشده. متاسفانه من را هم غافلگیر کرد.) که به حساب سازمان واریز میشود و بعد از بازگشتتان به حساب شما در موسسه قوامین (بدون سود) عودت داده میشود. پس باید در موسسه قوامین، حساب داشته باشید یا همانجا افتتاح حساب کنید. شعبهی موسسه قوامین در داخل همان سازمان وجود دارد و میتواند کلیه امور شما را کاملا پوشش دهد. بهتر است که قبلا در این موسسه حساب بازکنید تا سریعتر کارهایتان پیش برود. البته حتما دفترچه حساب خود را هم همراه داشته باشید تا مجبور به درخواست المثنی نشوید. بلازم است که مبلغ ودیعه، در کارتی به نام خودتان (و نه بستگانتان) باشد تا همانجا از حسابتان برداشت شود. طبق شنیدهها، عودت ودیعه بعد از بازگشتتان از سفر، بدون دردسر و سریع است. برای اینکار کافی است پس از بازگشت به کشور دوباره به سازمان وظیفه عمومی مراجعه کنید تا بازگشت شما را تایید کنند. معمولا در کمتر از یک هفته بازگشت ودیعه اتفاق میافتد.
ضمانتنامه را یک نهاد بانکی یا دولتی صادر میکند. ظاهرا امکان استفاده از ضمانتنامه بانکی، فقط از موسسه قوامین قابل قبول است. قبلا از تمامی بانکها امکان صدور آن وجود داشت. اما در زمان مراجعهی نگارنده، مقدور نبود. اگر عضو بنیاد ملی نخبگان هستید و در ترم جاری از طرف بنیاد، کمک هزینهی تحصیلی دریافت کردهاید، برای ضمانت خروج میتوانید از تسهیلات آن مرکز استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر با شماره تلفن گویای بنیاد در ساعات اداری تماس بگیرید. (شماره تلفن: ۰۹۶۰۱)
بعد از انجام مراحل تضمین، به همراه کپی دفترچه حساب قوامین، اصل معرفی نامه، پوشه (قابل تهیه در همان محل)، برگهی تعهد (که همانجا به شما میدهند تا امضا کنید.) به باجهی مربوطه در سالن سه (امورات اصلی شما در همین سالن است) میروید. مدارک شما دریافت میشود و بعد از یک روز کاری مجوز خروج از کشور شما صادر میشود و میتوانید در صورت نیاز، نسبت به تمدید یا دریافت پاسپورت خود اقدام کنید.
برای تمدید پاسپورت لازم است به مراکز پلیس +۱۰ مراجعه کنید. آدرس تمامی این دفاتر را روی نقشه از اینجا میتوانید ببینید. بهتر است بعد از اتمام کارتان در نظام وظیفه، سری به یکی از این دفاتر بزنید و با ارائه کارت ملی، فرم تمدید پاسپورت را دریافت کنید و تا زمانی که مراحل اداری مجوز شما طی میشود، مدارک لازم برای پاسپورت را تهیه کنید. البته احتمالا تنها گزینهای که نیاز به تهیه ان داشته باشید، عکس ۶×۴ رنگی جدید باشد. بعد از ارائهی این فرم و مدارک، احتمالا بعد از ۳ روز کاری پاسپورت جدید به آدرس درج شده ارسال میگردد.
امیدوارم روزی تمامی این مراحل را بتوانیم به صورت اینترنتی انجام دهیم. انجام آن هم از نظر فنی، سخت نیست. ارادهای برای بهتر کردن وضعیت موجود میخواهد. ظاهرا سامانهی وظیفهی عمومی این فرایند را شروع کرده. سفر خوب و دلنشینی داشته باشید. 😉
آپدیت سامانه اینترنتی: به نقل از دوست عزیز محمد، الکترونیکی کردن این فرایند به سرانجام رسیده. توضیحات خوبش رو به این قسمت اضافه میکنم
الان درخواست ها دیگه کاملا الکترونیکی شده از سامانهی وظیفهی عمومی و دیگه نیازی به مراجعه حضوری نیست که واقعا این کار نظام وظیفه شایان تقدیر و تحسینه
روال کار به این صورته: (دانشگاه تهران)
۱- درخواست گواهی اشتغال به تحصیل به منظور خروج از کشور الکترونیکی از سیستم آموزش ای ام اس
۲- وقتی این درخواست تایید شد می رید تو سایت ای وظیفه درخواست خروج از کشور رو میدید، ۳۵۰۰ تومان هم هزینه درخواست است.
۳- درخواست جهت تایید به دانشگاه منتقل میشه، که این دو تا درخواست کشور و تاریخش باید با هم منطبق باشه
۴- دانشگاه که تایید کرد تو سایت ای وظیفه میزنه تایید شد و می تونید ۱۵ میلیون تومان رو بریزید از درگاه سایت.
بعد تموم میشهکل فرآیند ها هم از طریق اس ام اس اطلاع رسانی میشه
البته ظاهرا این فرایند فقط برای ادامه تحصیل در دانشگاههای خارجی الکترونیکی شده و هنوز برای سفرهای زیارتی و سیاحتی نیاز به مراجعه حضوری وجود دارد.
لینکهای کمکی:
روند رسیدگی به مجوز خروج از کشور
مدارک مورد نیاز انواع خروج از کشور (مبلغ وثیقه ذکر شده ممکن است صحیح نباشد)
مشمولان سربازی چگونه به سفر خارجی بروند؟ ( خبرآنلاین )
۱۱۴ دیدگاه دربارهٔ «راهنمای خروج از کشور دانشجویان»
سلام تو تابستان یعنی چن روز دیگه برو دانشگاه بهم مجوز خروج میدن حتی اگه ترم تابستان نخوام بزن من دانشگاه ازاد هستم
سلام. اگه ترم تابستان نداشته باشی، قسمت امضای اساتید حذف میشه و باقی مراحل رو باید تکمیل میکنی.
سلام
من تو یکی از دانشگاه های آلمان بورسیه تحصیلی تو دکتری قبول شدم، دانشگاهی که تو آلمان هست تمام مدارکم رو تایید کرده و فقط منتظرن که برم اونجا ولی من متعهد به خدمت آموزش وپرورشم و هنوز تعهد خدمتم تموم نشده و نه کارت پایان خدمتی دارم نه چیزی، انصرافم نمی ذارن بدم هزینش رو خیلی بر آورد می کنن چون باید ۸ سال خدمت می کردم که ۶سالش پرشده ،
به نظرتون چکار کنم ؟؟؟
خواهش می کنم راهنمایی ام کنید
سلام ممنون از سایت خوبتون من سایت ای وظیفه رفتم اما نمیشه اونجا وارد شد، کدو مشخصه سخا میخود، اونو قبلش باید بگیریم؟
باید از پلیس+۱۰ کد سخا رو بگیرید هروقت برید همون لحظه کد رو بهتون میدن
با سلام
بنده دانشجوی دکترا مهندسی صنایع هستم و قصد سفر به فنلاند برای فرصت مطالعاتی دارم و تمامی کارهای مربوطه اعم از نظام وظیف و وزارت علوم رو انجام دادم. اما متاسفانه با مشکلی روبرو شدم. استاد فنلاند بنده به دلیلی خواستار تغییر زمان ورود بنده به مدت یکماه شدند. الان نمیدونم با نظام وظیف چیکار بکنم! آیا امکان تغییر زمان مجوز خروج از کشور وجود داره؟!
بسیار ممنون میشم راهنماییم بکنین.
با احترام
سلام
من الان دارم پیش دانشگاهی میخونم یعنی دیپلم ریاضی دارم الان میخوام برم به یکی از دانشگاه های اوکراین که مدرک دیپلم رو میخواد!! بعد رفتم مدرسه گفتم گواهی دیپلمم رو بدید گفتن نمیدیم تاوقتی دانشگاه نخواد یا سربازی رو تموم نکرده باشی!! بجاش گواهی موقت دیپلم (۶ماه اعتبار داره)
و کارنامه ریز نمرات فارغتحصیلیم رو بهم دادن!!من هردوشونو بردم اداره ناحیه و کل مهر و امضا شد!!!!بعد دادم دفتر پیشخوان برای ترجمه!!!
و طبق گفته دوستان من باید اون گواهی موقت دیپلمم و کارنامه فارغ تحصیلیم رو به وزارت علوم ببرم!!از اونجا مجوز برای وثیقه گزاشتن بگیرم بعد که تو نظام وظیفه وثیقه گزاشتم برم پلیس +۱۰ اونجا پاسپورد برام درس کنن ؟؟ اره؟؟
لازم به ذکره من الان معافیت تحصیلیم رو گرفتم!!!یکی از دوستام گفت باید تو سایت “نشا” ثبت کنم بعد شماره پرونده خودمو به وزارت علوم ببرم و مجوز برای وثیقه بگیرم؟؟؟
لطفا راهنماییم کنید کلا گیج شدم!!نمیدونم چیکار کنم!!!!
سلام
یه سوال
حالا که سیستم اینترنتی شده بعد از برگشت از سفر باید چیکار کنیم؟ بازم باید بریم نظام وظیفه؟
ممنون ایمان جان
سلام من برای خروج از کشور همه ی ۶ مراحل را گذراندم و حالا اس ام اس اومده که مجوز خروج از کشور از طریق سازمان نظام وطیفه صادر شد . مراحل بعدی را از پلیس گذرنامه پیگیری کنید
یعنی باید برم اداره گذرنامه ؟؟ به چه دلیل؟ مگه مرحله ی دیگه ای هم میمونه؟
سلام امیر.
اگه اشتباه نکنم یعنی کارت تو قسمت نظام وظیفه تموم شده و فقط کافیه بری دنبال صدور پاسپورت از پلیس +۱۰ . البته اگه اشتباه گفته باشم هم همون پلیس +۱۰ میتونه کمکت کنه.
بعد چند روز از تکمیل مراحل مجوز خروج از کشور برات صادر شد
مدت هاست این روالی که شما میگید عوض شده
الان درخواست ها دیگه کاملا الکتروتیکی شده از سامانه evazife.polic.ir
و دیگه نیازی به مراجعه حضوری نیست که واقعا این کار نظام وظیفه شایان تقدیر و تحسینه
روال کار به این صورته: (دانشگاه تهران)
۱- درخواست گواهی اشتغال به تحصیل به منظور خروج از کشور الکترونیکی از سیستم آموزش ای ام اس
۲- وقتی این درخواست تایید شد می رید تو سایت ای وظیفه درخواست خروج از کشور رو میدیدریال ۳۵۰۰ تومان هم هزینه درخواست است
۳- درخواست جهت تایید به دانشگاه منتقل میشه، که این دو تا درخواست کشور و تاریخش باید با هم منطبق باشه
۴- دانشگاه که تایید کرد تو سایت ای وظیفه میزنه تایید شد و می تونید ۱۵ میلیون تومان رو بریزید از درگاه سایت
بعد تموم میشه
کل فرآیند ها هم از طریق اس ام اس اطلاع رسانی میشه
سلام محمد جان.
از راهنماییت ممنونم. با اجازهات، توضیحاتت رو به نوشتهی بالا اضافه میکنم تا افراد بیشتری ببینن.
سلام محمد جان میگم یه سوال
این شماره ای که اس ام اس میاد واسش من تویه سایت که رفتم اون پایین سایت شماره قبلیم بود که بروزرسانی کردم و عوضش کردم حالت به همین شماره پیاممیاد؟؟
دیگه نیازی نیست برم نظام وظیفه درستش کنم؟
سلام
من برای یک سفر علمی تابستان میخوام به المان برم و یک پاسپورتی دارم که تاریخ اعتبارش تموم شده میخواستم بدونم امکانش هست که قبل از انجام دادن کارهای وثیقه این پاسپورتی که دارم رو با گواهی اشتغال به تحصیل تمدید کنم؟
سلام.
با دانستههای من این امکان وجود نداره و حتما باید قبل از اون، مجوز خروج از کشور برات صادر شده باشه.
سلام
میخواستم ببینم برای تاییدیه وزارت علوم برای سفر علمی روندش خیلی طول نکشید و اذیت نکردند؟میشه این کار رو پستی انجام داد؟
بعد اگه میشه راجع به ضمانت بانکی هم توضیح بدید که چی هست و چه مدارکی میخواد.من برای یه کنفرانس باید برم ولی نمیتونم مبلغ ضمانت رو نقدی بزارم توی حساب.باید چکار کنم؟بعد توی حوزه نظام وظیفه شیراز گفتند حتما باید نقدی باشه مبلغ ضمانت…
با سپاس
سلام.
تائیدیه وزارت علوم یه سلام علیک و امضا بیشتر نیست و بعید میدونم بشه با پست انجامش داد. اذیتی هم نداره. برای من امضا گرفتنم، کمتر از یک دقیقه زمان برد. در واقع مرحلهای که طول میکشه تائیدیه دانشگاهه که ممکنه یکی دو روز طول بکشه. (امضای نهایی فرم خروج از کشور دانشگاه)
اتفاقا به من هم همینو گفتن که حتما باید نقدی وثیقه بزارم. واسه همین خیلی در مورد ضمانتنامه یا سند اطلاعات ندارم. مدارک لازم برای وثیقه نقدی هم عینا مثل مدارک افتتاح حسابه.
سلام
من دانشجوى سال دوم کارشناسى هستم ، یعنى اگر من بخوام الان فقط پاسپورت رو بگیرم نمیتونم؟ فعلا قصد خروج از کشور ندارم تا تابستون ، ولى میخوام حتما زودتر پاسپورتمو بگیرم ، آیا امکانش هست؟
و این که براى سفر سیاحتى هیچ راهى نداره مثلا ٣٠ روزه رفت ؟
سلام.
از زمانی که مجوز خروج از کشورت رو دریافت کنی میتونی برای پاسپورت اقدام کنی. حالا این مجوز میتونه برای سفر سیاحتی یا علمی باشه که تفاوتش در مقدار وثیقه خودشو نشون میده. (و شاید کمتر شدن امضاهای دانشگاه) با این تفاسیر، چون باید وثیقه تا زمان برگشتت، در گرو باشه، بهتره اگه مشکل ویزا نداری، در دیرترین زمان ممکن اقدام کنی. معمولا صادر شدن پاسپورت راحتترین قسمت خروجه. زیاد نگران اونجاش نباش.
سلام.
من میخواستم برای ویزای المان برای یک سفر علمی اقدام کنم.
اما خب تا الان پاسپورت نداشتم و اگر بخواهم پاسپورت بگیرم باید مجور خروج از کشور داشته باشم و ۸ میلیون رو بذارم به حساب تا بتونم پاسپورت رو بگیرم و برای ویزا المان اقدام کنم. عمدتا برای ویزا المان باید ۳ ماه زودتر اقدام کنم و این مبلغ برام سخت میشه که ۴ ماه توی حساب نظام وظیفه باشه. میشه به من کمک کنید اگر راهی هست
سلام
در ترم تابستون هم میشه رفت خارج؟
دانشگاه ازاد درس میخونم
و اینکه مدت زمانی ک پاسپورت رو بهم میدم چقد طول میکش
سلام
اره تابستون هم میشه. تجربهی من هم برای ترم تابستون بود و ظاهرا واسه نیمسالهای تحصیلی عادی هم تفاوت چندانی نداره. البته اگه تو ترم تابستون واحدی برنداشتی یکم مسیرت کوتاهتر میشه اما باز هم روال همینه. بعید میدونم دانشگاه هم تاثیر زیادی در پروسه داشته باشه.
اگه از مسئولش بپرسی که چقدر طول میکشه پاسپورت برسه، بهت میگه «حداکثر» یه هفته. چون براش دردسر داره نمیگه «معمولا» چقدر. ولی من ۳ روزه به دستم رسید و ظاهرا حالت عادیش هم همینه.
سلام دوست عزیز . من دانشجوی تهران هستم و دوشنبه همین هفته (۳ روز پیش ) مجوز خروج از کشور من صادر شد و داخل سامانه نوشته در اسرع وقت به اداره ی گذرنامه ارجاع داده خواهد شد . من یکشنبه ( ۱۵ اسفند ) پروازمه . چیکار باید کنم به نظرتون وقتی هنوز برای اداره ی گذرنامه ارسال نشده . گذرنامم هم دست سفارت هست گفتن ویزام یکشنبه اماده میشه و میتونم گذرنامم رو بگیرم . ممنون میشم راهنماییم کنین . با تشکر
سلام.
اینطور که تعریف میکنی نباید مشکلی برای خروجت داشته باشی. چون اگه پاسپورت داری و مجوز خروج هم صادر شده مشکلی برای رفتن نیست.
محض اطمینان میتونی از مسئولین پلیس +۱۰ هم سوال کنی که مجوزت رو چک کنن.
سفر خوبی داشته باشی 😉
این مورد برای منم پیش اومد و احتمالا تا الان جوابتو گرفتی ، چون به احتمال زیاد این سوال برای بقیه هم پیش بیاد گفتم پاسخ بدم !
کافیه بری ادارۀ گذرنامه و کدِ ملیتو بدی تا اونا چک کنن که مجوز خروجت صادر شده یا نه .
الزامی نیست اما برای اطمینان خودتون چک کنین بهتره .
سلام دوست عزیز من در ایران دانشجو هستم و میخوام برم خارج کشور برای تحصیل و یک دوره ی ۵ ماه باید بگذرونم اونجا و بعد برم دانشگاه و برای گرفتن پاسپورت ۱۵ میلیون ودیعه گذاشتم که ۲۰ روز اجازه خروج دارم ولی اگه برم نمیتونم برگردم چون باید تو کلاس های ۵ ماه حاضر باشم و چون تو ۵ ماه دانشگاه ثبت نام نمیکنم نمیتونم از ایران ویزای دانشجویی بگیرم و میگن ۱۵ میلیون ضبط خزانه میشه و ۳ سال حق ورود به ایران رو نداری
میشه راهنمایی کنین ممنون
سلام ممنون از مطلبتون
برا کارآموزی بخواهیم ۵۰ روز بریم امکانش هست؟
سلام
در مورد تعداد دفعات و یا مجموع زمانی که در طول سال میشه از کشور خارج شد آیا محدودیتی وجود داره؟
سلام
خسته نباشید
برای کارآموزی که معمولا دو تا ۳ ماه طول میکشد چاره چیست ؟
من بخاطر این محدودیت دارم نمیتونم شرکت کنم.
خیلی ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام حسین.
ظاهرا قانون محدودیتی ۴۵ روزه برای خروج تعیین کرده ولی دیده شده که اگه فقط یکم بیشتر از مقدار قصد موندن داشته باشی، میشه با افسرها چونه زد و کنار اومد. اما بیشتر (مثلا سه ماه) رو نمیدونم. یکی از دوستان در این شرایط مجبور شد یک بار به ایران برگرده و دوباره بره. [البته از کم و کیف اینکه سفرش تفریحی محسوب شده یا علمی اطلاعی ندارم.]
البته قاعدتا باید تبصرههای زیادی براش باشه. چون برای تحصیل این امکان هست که بری و چند سال دیگه برگردی، چه برسه به ۳ ماه.
در نهایت، احتمالا مسئولان نظام وظیفهی دانشگاه بهتر بتونن کمکت کنن.
تبریک اقای نظری . خیلی خیلی خوشحال شدم. ایشا… که موفق بشید و کوکبی دیگری از ترکمن صحرا ظهور کنه. به امید موفقیت های روز افزون